Actueel

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG. Zij promoveerde op woensdag 9 juni op de resultaten van haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen, meldt het Groningse ziekenhuis. 

75-plussers behouden tegenwoordig steeds vaker hun eigen gebit of worden voorzien van een klikgebit. Met het ouder worden neemt het vermogen om goed voor jezelf te zorgen af door bijvoorbeeld lichamelijke- en/of geheugenproblemen. Ook het tandartsbezoek neemt in deze groep af. Dit alles heeft veel impact op hun mondgezondheid, en een slechte mondgezondheid kan weer gevolgen hebben voor hun algemene gezondheid. Zo blijkt uit het onderzoek van Bakker, zij richtte zich in haar onderzoek op 75-plussers en ouder. Klik hier voor het volledige bericht

Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk ook een goede mondgezondheid is. Laat uw gebit twee keer per jaar controleren en heeft u klachten of twijfelt u, laat uw gebit controleren, maak een afspraak.

Bron Nationale zorggids

Visuals Freepik