Actueel

Bij ons in de praktijk krijgen we best vaak de vraag waarom je twee keer per dag twee minuten je tanden moet poetsen. Dat je zolang moet tandenpoetsen is niet alleen omdat dit op de verpakking van de tandpasta staat, nee dit heeft echt een reden. Zou drie of vier keer tandenpoetsen niet gezonder voor je zijn? En waarom volstaat één minuut poetsen niet? 

DERTIG SECONDEN, TWEE MINUTEN, ZES MINUTEN TANDENPOETSEN… 
In 1993 heeft de ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam) een onderzoek gedaan. Er zijn twintig proefpersonen getest met vier verschillende tandenborstels. De proefpersonen zijn vijf keer terugkomen en kregen de opdracht om minstens vierentwintig uur voor het onderzoek niets aan hun mondhygiëne te doen. Hierdoor ontstond er op hun tanden een plaklaag (ook wel plaque genoemd). De hoeveelheid plak werd gemeten, waarna ze werd gevraagd om tanden te poetsen. Er waren vijf verschillende poetstijden, variërend van een halve minuut tot zes minuten. Na het poetsen werd opnieuw gemeten hoeveel plak de proefpersonen op hun tanden hadden. 

Uit het onderzoek bleek dat tandenpoetsen al redelijk snel effectief is: met een gewone handtandenborstel is na een halve minuut poetsen al zo’n 40% van de plak verdwenen. Nog anderhalve minuut doorpoetsen zorgt ervoor dat je nog eens 25% meer plak verwijdert. Het grootste effect heb je na twee minuten dus al bereikt. Daarna wordt je gebit nog wel schoner, maar de extra tijd die dit kost staat niet in verhouding tot de extra hoeveelheid plak die je verwijdert, was de conclusie van de onderzoekers. 

FLUORIDETANDPASTA

Naast het feit dat twee minuten de optimale tijd is voor plakverwijdering, is er nog een goede reden om twee minuten te poetsen: fluoridetandpasta.De fluoride in de tandpasta versterkt je tanden en kiezen

  • Fluoride beschermt je gebit tegen gaatjes en tanderosie
  • De fluoride in je tandpasta is dus erg belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid van je gebit. Fluoride heeft minstens twee minuten nodig om goed op je gebit te kunnen inwerken. Door twee minuten te poetsen verhoog je dus ook de effectiviteit van fluoride. Het resultaat is dat je gebit sterker en gezonder wordt.

Zoals je ziet is tandenpoetsen echt belangrijk, maar je moet het niet overdrijven. Een goede mondgezondheid zorgt voor een stralend gebit en stralende lach. Laat daarom twee keer per jaar je gebit controleren. Door regelmatig check-ups te laten doen kunnen we uw gebit professioneel en mechanische reinigen. 

TANDENPOETSEN DOE JE ZO

Gebruikte visual: Freepik