Actueel

Wie wil er geen stralend gebit? Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

Met de komst van facings leek een nieuw tijdperk aan te breken. Maar is het ook echt zo? Zijn facings zaligmakend? Donny Roelvink, de zoon van Dries, besteedde er gisteren aandacht aan op zijn Instragram account. Donny liet vorig jaar facings plaatsen voor een stralende, hagelwitte lach. Nu ruim een jaar later waarschuwt hij zijn volgers dat ze zich goed moet laten informeren voordat men voor deze esthetische ingreep kiest. Hij bleek door de facings schade aan zijn gebit te hebben opgelopen, waardoor hij allerlei ontstekingen kreeg. 

Bij Tandheelkundig Centrum Boeimeer plaatsen wij ook facings. Wij zien dit als een mooie oplossing om een oneffenheid of verkleuring te verbergen. Wij zijn er echter geen voorstander van, om het hele gebit van facings te voorzien. Er zijn veel buitenlandse spelers op de markt die facings voor spotprijzen aanbieden. Hierdoor laten veel mensen, zonder voldoende research te hebben gedaan, een hagelwit gebit plaatsen en moeten later bij hun eigen tandarts de spreekwoordelijke ‘prijs betalen’.

Wat zijn facings?

Facings vormen een dun laagje over uw eigen tand heen. Een mooie oplossing om standverandering, een vulling die esthetische niet fraai is of een verkleuring weg te werken. U kunt kiezen uit een porseleinen en een composiet facing, waarbij de investering van elkaar verschilt. Een porseleinen facing is een duurdere oplossing en heeft een vrij natuurlijke uitstraling maar heeft als aandeel dat deze niet te repareren is. Composiet verkleurt sneller, maar kan daarentegen wel herstelt worden.

Waarom moet je je goed laten informeren?

Wanneer u kiest voor facings is het vaak permanent, want bij veel plaatsingen wordt uw glazuur verwijdert. Deze belangrijke beschermlaag van uw tand zal niet meer teruggroeien. 

Wanneer er teveel wordt weggehaald kan de zenuw geïrriteerd raken waardoor er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Allemaal behandelingen waar u niet op zit te wachten. 

Wilt u toch facings? Laat u goed infomeren en laat dit bij voorkeur bij uw eigen tandarts doen en niet in het buitenland. Uw eigen tandarts kent uw gebit het beste en kan u informeren over de voor- en nadelen van facings. 

Bron: AD