Gebitsreiniging

Stokeren of rageren?

Wist u dat u met tandenpoetsen maar 40% van uw gebit reinigt?

Met alleen tandenpoetsen komt u niet of maar lastig op de moeilijk bereikbare plekken in uw mond. Vervelend, want voor de verwijdering van tandplak en bacteriën is dit essentieel! Door te rageren of stokeren houdt u uw gebit goed schoon.

Tussen uw tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op, die voor gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem kunnen zorgen. Door tussen uw tanden en kiezen te rageren of stokeren worden ook de lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te rageren of stokeren op de juiste manier, want bij verkeerd gebruik richt u juist schade aan uw gebit aan.

Wij geven u graag advies en tips hoe u een tandenstoker of rager op de juiste manier gebruikt. Niet alle tanden staan even ver uit elkaar, het kan soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

Tanden stokeren

Wij adviseren vaak een soft-pick. Deze zijn er in verschillende maten en merken. Een softpick moet met lichte weerstand tussen de tanden door kunnen. Als hij er niet helemaal doorheen past is hij te dik. Als hij geen tot weinig weerstand heeft, kunt u beter een maatje dikker nemen.

Tanden stokeren: hoe werkt het?

  • Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen,
  • Wanneer de ribbeltjes van de tandenstoker goed tegen uw tandvleesrand aan ligt, schuift u de stoker wat verder tussen uw tanden. Haal hem dan zo’n vijf tot zeven keer heen en weer.
  • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tanden en kiezen. Pak een nieuwe tandenstoker wanneer hij afbreekt.
  • Stokeren hoeft niet per se tegelijk met het tanden poetsen. Het mag ook op een ander moment van de dag. Bijvoorbeeld in de auto of tijdens televisie kijken

Tanden rageren

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is van groot belang dat u het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje uw tanden niet raakt.

Tanden rageren: hoe werkt het?

  • Houd een rager tussen duim en wijsvinger. Steun met uw middelvinger op uw kaak, zodat u kunt sturen.
  • Zet de rager tussen uw tanden tegen uw tandvleesrand aan, alleen vanaf de buitenkant van uw tanden en kiezen.
  • Plaats de rager recht tussen uw tanden of kiezen en beweeg hem recht en vervolgens een beetje diagonaal heen en weer.
  • Herhaal dit bij alle ruimtes tussen uw tanden en kiezen.

Wij adviseren u graag welke methode voor het optimaal reinigen van uw gebit bij u past.

 

Ook interessant:

Informatiefolder Flosdraad

Informatiefolder Ragers

Informatiefolder Tandenstokers